maanantai 10. maaliskuuta 2014

Taiteilija Tarmo Thorströmin Herra Pitsi

Herra Pitsi
  Huutokaupassa 10.3.-10.4.2014

Herra Pitsin huutokauppa on päättynyt. Herra Pitsi sai uuden kodin Marjan luota ja UNICEFin rokotusrahasto karttui 75 eurolla. Kiitos Marja. Kiitos Tarmo. 


Marja Niskasaaren tervehdys 15.4.2014:
 
Hei,

Olette keksineet todella hienon idean Unicefin työn tueksi. Siitä kiitos teille raumalaisille taiteilijoille. Riemastuin, kun luin asiasta Turun Sanomista. Olen ostanut Unicef-nukkeja aina silloin tällöin joulunaikaan Turussa, kun olen halunnut tukea työtä ja toisaalta nuket ovat edustaneet lapsia maailman eri kolkilta. Nämä nuket ovat olleet myös lastenlasteni käytössä heidän leikeissään.

Nyt en kyllä tiedä, raskinko antaa Herra Pitsiä tähän tarkoitukseen.  Ehkä sitten kun ikää on tarpeeksi. Minulle Herra Pitsi kertoo jotain Raumasta. En tunne Raumaa oikein hyvin, mutta joitakin vuosia sitten kävin siellä useampia kertoja työasioissa. Ihastuin Raumaan. Siinä oli jotain vanhaa, jotain uutta, jotain hyvin tuttua.  Herra Pitsi edustaa sitä minulle. En ole koskaan aikaisemmin osallistunut huutokauppaan, en netissä sen enempää kuin muuallakaan. Sikälikin oli hienoa päästä esittämään viimeinen huuto.

Lämpimin terveisin

Marja Niskasaari


Käsityötaiteilija Tarmo Thorströmin suunnittelema ja itse tekemä Herra Pitsi, pitsidosentti, on raumalaisen nypläysperinteen sanansaattaja, ehkä myös Thorströmin alter ego.

Silinterihatussa ja taskuliinassa Herra Pitsillä on nyplättyä Pimppu-pitsiä. Pimpun alkuperä juontaa 1800-luvulle diakonissojen päähineisiin, joissa sitä käytettiin reunapitsinä. Myöhemmin 1900-luvulla Pimppu jalostui nenäliinan reunapitsiksi. Käyttämällä Pimppua sekä päähineessään että taskuliinassaan Herra Pitsi haluaa kunnioittaa raumalaista nypläysperinnettä, muokaten sitä sopivissa määrin omaan moderniin asuunsa.

Kädessään Herra Pitsillä on nypylä. Hänen tunnuslauseensa onkin vanhana partiolaisena Ole valmiina - nypläämään! Var redo - att knyppla!




11 kommenttia: