maanantai 11. elokuuta 2014

LIITE-taiteilijaryhmän Unicef-nuket Päivä ja Yö


Yö ja Päivä olivat huutokaupassa 10.8.-10.9. ja koska ne ovat erottamattomat, ne pääsivät samaan kotiin. Kiitos Taiteilijaryhmä Liite ja kiitos Anu! Nukketili karttui 70 eurolla!







Tekivät matkaa kaksi, myöhäisessä vaiheessa toisilleen merkityksellistä, toista. Kutsuttakoon heitä vaikkapa Päiväksi ja Yöksi.

Missä matkasivat? Sellaisessa elämismaailmassa, jossa monet eläväiset, olevaiset eivät piitanneet toisistaan tai ympäristöstään. Touhusivat kukin tahollaan niitä näitä. Kiire määritti monien eläväisten elämää tai sitten tylsyys, merkityksettömyys. Päivä ja Yö olivat jo jonkin aikaa pohtineet tahoillaan elämismaailmansa kummallisuutta: mihinkään kuulumattomuus, irrallisuus vaivasi heitä molempia. Voidaan sanoa, että he molemmat tunsivat yksinäisyyttä.



Mitä sitten tapahtui? Päivä ja Yö kohtasivat. Jostain selittämättömästä syystä he tunsivat hengenheimolaisuutta, vaikka olivat lähes kaikessa toistensa vastakohdat. Toinen ammensi energiansa valosta, toinen pimeydestä. Toisella oli rujo häntä, toisella keijun siivet.




Mitä kohtaamisesta seurasi? Päivä ja Yö yrittivät ensin vakuuttaa toisiaan oman elämäntapansa paremmuudesta. He pyrkivät jopa muuttamaan toisiaan itselleen passeliksi.

Pitkien , lukuisien keskustelujen tuloksena he alkoivat kuitenkin ymmärtää toistensa erilaisuuksia mm. sitä, että toisella on häntä, toisella siivet. He alkoivat pikkuhiljaa ymmärtää, miten tylsää olisi edes pyrkiä samanlaisuuteen.

Viisas pöllövanhus oli kuunnellut Päivän ja Yön polveilevia, välillä raivokkaitakin keskusteluja mm. siitä voiko toinen koskaan täysin ymmärtää toista.


 


No, mitä sitten? Pöllöfilosofi lennähti keskelle Päivän ja Yön intensiivistä kohtaamista ja lausahti: ”Ei ole täysin mahdollista täysin ymmärtää toista. On mahdollista ymmärtää ja ennen kaikkea hyväksyä toisen erilaisuutta. Sitä voi kutsua välittämiseksi, jopa rakkaudeksi. Mutta tätä pitää lujasti harjoitella. Erilaisuuksien hyväksyminen on arvo, joka on opeteltava, opittava ja opetettava.”

Mitä tästä seurasi? Päivä ja Yö päättivät opetella toistensa erilaisuuksien ymmärtämistä, hyväksymistä.

He vaihtavat aika ajoin siipensä ja häntänsä. Näin he harjoittelevat toisen toisenlaiseen asemaan astumista. He oppivat olemaan toisilleen se merkityksellinen toinen. 






 

LIITE on vuonna 1991 Raumalla perustettu taidetyöryhmä. LIITE on... [ Näytä lisää ]

4 kommenttia: