tiistai 10. maaliskuuta 2015

Kuvataiteilija ja judoka Merja Ala-Ollan Salla Tähtisilmä

Salla Tähtisilmäsai uuden kodin Miian luota ja tuotti UNICEFin rokotusohjelmaan 40 euroa. Kiitos Merja ja kiitos Miia!



Rakas harrastukseni judo inspiroi ompelemaani Unisef-nukkea Salla Tähtisilmää.  Judoharjoituksissa kaikki ovat tasa-arvoisia sukupuolesta, ammatista tai yhteiskunnallisesta asemasta riippumatta. Judon kehittäjän japanilaisen Jigoro Kanon mukaan judon keskeinen teema on yhteisen hyvän periaate.  Harjoituskaveria kunnioitetaan ja kaikkien kanssa harjoitellaan tasapuolisesti.  Ylempi vyöarvo opastaa aina alempia vyöarvosta riippumatta. Unisefin nukkekampanjassa ”Molla ja maailman lapset” toteutuu myös yhteisen hyvän sanoma rokotuskampanjan muodossa.

Terveys ja puhtaus ovat yhteinen tärkeä asia. Judoharjoituksiin mentäessä pestään ja kuivataan kädet ja jalat aina pukukopissa ennen tatamille menoa. Samoin riisutaan korut, koska ne voivat vahingoittaa harjoituskaveria. Myös pitkät hiukset sidotaan kiinni. Sormien ja varpaan kynnet leikataan lyhyiksi. Hygienia on tärkeää kaikkien terveyden kannalta.

Salla sai nimensä turkulaisen ystäväni mukaan.  Tutustuin häneen harjoitellessani mustan vyön graduointiin. Salla sai hänen mukaansa myös siniset tähtisilmät sinisestä langasta, jossa on hopeista kimallelankaa mukana. Ompelin Sallalle judopuvun vanhasta kuluneesta judogista.  Kimonotyylinen judoasu eli judogi on hihoista ja kauluksesta niin vahva, että se kestää otteet heitoissa ja mattotekniikoissa. Jätin pukuun alkuperäiset kaulukset ja yläosan tikkaukset. Judogi puetaan päälle niin, että takin helma vasen puoli tulee oikean puolen päälle ja vyö kierretään kaksi vartalon ympäri. Tapa on peräisin Japanin muinaisesta soturikulttuurista.

Ompelin Sallalle pienet pistemäiset silmät ja suukkosuun steinernuken tapaan. Katsoja voi itse kuvitella sopivan ilmeen nukelle. Yritin myös saada pään kovaksi sekä vartalon ja varsinkin vatsan sopivan pehmeäksi, jotta nukke tuntuisi halattaessa luonnolliselta.

Salla Tähtisilmä on sukua Pienelle Intiaanitytölle ja Sammakkokuninkaalle.


Merja Ala-Olla

Kuvataiteilija, taidegraafikko, judoka

Puheenjohtaja Fudoshin Rauma ry

Keraamikko Szilvia Vihriälän Terhi Salava

Terhi Salava sai uuden kodin Kirsin luota ja tuotti 40 euroa UNICEFin rototusohjelmaan. Kiitos Szilvia! Kiitos Kirsi!





Terhi kertoi,  että hän tykkää kaikenkarvaisista ja jopa karvattomista koirista ja kissoista, iloisista täplistä ja hunajajogurtista, vanhoista pitseistä ja hiustenhoidosta sekä harvinaisista kahden euron kolikoista. Mutta kaikista eniten hän fanittaa pallukkapuita eli Terijoensalavia. Kyl Terhi o ihana!


Terhi Salava vierailulla Savipaja Elukassa:






 Szilvian keramiikkaa